Vänriikki Stoolin keskukseen

Vänrikki Stoolin keskukseen kuuluu historiallinen alue, jossa Oravaisten taistelu käytiin. Suomen sota 1808-09 esitellään täällä esinein, kertomuksin, paikoin ja eri rakennuksin. Johan Ludvig Runeberg oli yksi ensimmäistä, joka kirjoitti Oravaisten taistelusta runon muodossa kirjassa „Vänrikki Stoolin Tarinat“. Siksi valitsimme tämän nimen tietokeskuksellemme. Alla olevalla kotisivun välilehdellä esitellään alueen eri rakennukset ja muistomerkit.

Furiirinpuustellin alakerta on osittain sisustettu niin kuin päällystö tai upseeri olisi voinut asua 1700-luvulla.Yläkerrassa on näyttely ja pienoismalli taistelutantereesta. Pienoismalli koostuu 3000 tinasotilaasta ja on rakennettu vaikuttavalla yksityiskohtaisuudella. Täällä voit myös tutustua 1808-09- vuosien sotaan lyhytelokuvan välityksellä.

Yksi Vänrikki Stoolin elämyksistä on opastus, joka elävöittää historiallisen paikan, missä Oravaisten taistelu käytiin vuonna 1808. Kuninkaallisen Pohjanmaan Rykmentin Henkikomppania esittä sotaharjoituksia tilauksesta. . Sotilailla on yllään ajanmukaisia sotilaspukuja keltaisine housuineen, sinisine asetakkeineen, korkeine sylinterihattuineen ja kopioitune muskettiaseineen. Joukko-osasto on liikkuva ja voi esiintyä myös muualla tilauksesta. Lapsille järjestetään myös aikamatkoja toimeksiantona.

Ravintola Ädelbragdissa voit nauttia historiallisista aterioista (tilataan etukäteen). Alueella on myös sotilastorppa, muistopatsas kenraaliadjutantti Adlercreutzin komentokukkulalla, Lotta Svärdin muistokivi. Ja aivan lähellä on alkuperäinen melkein koskematon taistelutanner, jonka voit nähdä kokonaisuutena valituista paikoista.